Varukorg (0)

3500,00 kvar till fri frakt

Fri frakt!

Vi erbjuder fri frakt vid order med totalsumma över 3500.00

Totalt

Exkl. moms

Gå till kassan

Lyckas med vallskörden

Tips för att lyckas med vallskörden

Bra grovfoder är det billigaste sättet att skapa lönsamhet i mjölk- och nötköttsproduktion och är därmed en viktig motor i svenskt lantbruk. På drygt hälften av all jordbruksmark i Sverige odlas grovfoder i olika former.  
Kronemaskin vallskörd i fält

Vad gör de bästa?
Utgångspunkten för att lyckas är att utgå från vilket foder som ska produceras. Utifrån planer för hur mjölk- och nötköttsproduktionen ska utvecklas kommande år finns uppskattningar av foderbehov, krav på näringsvärden, renhet och smaklighet. För att skapa lönsamhet finns olika kostnadsramar för foder. Det är svårt och kostsamt att kompensera för dålig grovfoderkvalitet och därför är en bra vallskörd grunden för lönsam mjölk- och nötköttsproduktion. De bästa vallodlarna implementerar en genomtänkt strategi där vallfodret är anpassat till gårdens produktion och som upprätthåller jämn kvalitet mellan skördar och skördeår.

Noggrannhet i hela kedjan  
För att lyckas med vallodlingen behövs en god planering och framförhållning i alla steg från etablering till skörd och lagring. Grunden i vallodlingen är en bra vallstrategi där förutsättningarna med jordart, klimat och bevattningsmöjligheter tas med i beräkningarna när planeringen av etablering, vall-sorter och gödsling görs. Ett annat val är hur många vallskördar som gården ska ta och om det är värt att ta fler skördar för att få totalt sett bättre skörd och näringsvärden även om det medför mer arbete. För att få effektivitet i arbetsmomenten, undvika haverier, undvika jordinblandning, få hög kvalitet och avkastning är det bra att minimera stenar och ojämnheter i marken.

Rätt timing  
Det är många faktorer som påverkar skördetidpunkt, avkastning och kvalitet. Det är en avvägning mellan kvalitet och kvantitet, väderförhållanden och hur länge man vågar vänta. Det är bra att kunna förutsäga skördetidpunkten så att man är beredd och har all utrustning och skördekapacitet färdig när det är dags. Vilka fält ska skördas först och vilka kan vänta? Det handlar om rätt tajming och att följa väderprognoser. När det är tid att påbörja skörd kan det också vara så att man föredrar att hellre påbörja två dagar tidigare än planerat, än att riskera att avsluta två dagar för sent.

Vallmaskin EasyCut i fält

Läs mer om hur du lyckas med vallskörden