Vad gör de bästa?
Utgångspunkten för att lyckas är att utgå från vilket foder som ska produceras. Utifrån planer för hur mjölk- och nötköttsproduktionen ska utvecklas kommande år finns uppskattningar av foderbehov, krav på näringsvärden, renhet och smaklighet. För att skapa lönsamhet finns olika kostnadsramar för foder. Det är svårt och kostsamt att kompensera för dålig grovfoderkvalitet och därför är en bra vallskörd grunden för lönsam mjölk- och nötköttsproduktion. De bästa vallodlarna implementerar en genomtänkt strategi där vallfodret är anpassat till gårdens produktion och som upprätthåller jämn kvalitet mellan skördar och skördeår.
Noggrannhet i hela kedjan
För att lyckas med vallodlingen behövs en god planering och framförhållning i alla steg från etablering till skörd och lagring. Grunden i vallodlingen är en bra vallstrategi där förutsättningarna med jordart, klimat och bevattningsmöjligheter tas med i beräkningarna när planeringen av etablering, vall-sorter och gödsling görs. Ett annat val är hur många vallskördar som gården ska ta och om det är värt att ta fler skördar för att få totalt sett bättre skörd och näringsvärden även om det medför mer arbete. För att få effektivitet i arbetsmomenten, undvika haverier, undvika jordinblandning, få hög kvalitet och avkastning är det bra att minimera stenar och ojämnheter i marken.